Çin’de çevrimiçi anonim kalmak zorlaşıyor. Web siteleri ve uygulamalar, kullanıcıları kişisel kimlik numaralarına bağlı telefon numaralarıyla doğrulamak zorunda. Ancak, Çin’in internet düzenleyicilerinin yeni bir önerisi altında, bu daha da zorlaşabilir: Hükümet, doğrulama işini şirketlerden devralmak ve insanlara internet genelinde kullanabilecekleri tek bir kimlik vermek istiyor.

Yeni Öneri ve Amaçları

Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı ve Çin Siber Uzay İdaresi, bu önerinin gizliliği korumak ve çevrimiçi dolandırıcılığı önlemek amacıyla yapıldığını belirtti. Düzenleyicilere göre, ulusal bir internet kimliği, “gerçek isim kaydını uygulama gerekçesiyle internet platformları tarafından vatandaşların kişisel bilgilerinin aşırı toplanmasını ve saklanmasını” azaltacaktır.

Gönüllülük Esası ve Kamu Yorumları

Öneriye göre, web siteleri ve uygulamaların kimlik sistemini kullanmaları gönüllü olacak. Öneri, Ağustos ayı sonuna kadar kamu yorumlarına açık olacak.

İnternet Üzerindeki Denetim

Çin hükümeti yıllardır bilgi üzerinde sıkı denetim uyguluyor ve insanların internet üzerindeki davranışlarını yakından izliyor. Son birkaç yılda, Çin’in en büyük sosyal medya platformları olan mikroblog sitesi Weibo, yaşam tarzı uygulaması Xiaohongshu ve kısa video uygulaması Douyin, kullanıcıların gönderilerinde konumlarını göstermeye başladı.

Kamuoyu Tepkileri ve Hukukçuların Görüşleri

Weibo’da, öneri Cuma günü yayımlandığından beri trend oldu. Birçok yorumcu, çok fazla farklı uygulamanın kişisel bilgilerine erişim sağlamasından duydukları endişeyi düzenleyicilerle paylaştı.

Ancak bazı Çinli hukukçular, ulusal internet kimlik sistemi fikrinin hükümete insanların çevrimiçi yaptıklarını izleme konusunda çok fazla güç vereceği konusunda uyardı. Tsinghua Üniversitesi’nden hukuk profesörü Lao Dongyan, kişisel bilgilerin korunmasının, sosyal kontrolü rutin ve düzenli hale getirmek için sadece bir bahane olduğunu söyledi. Lao, sistemi, Covid-19 pandemisi sırasında insanların hareketlerini izleyen Çin hükümetinin sağlık kodu uygulamasıyla karşılaştırdı.

Pekin Üniversitesi’nden başka bir hukuk profesörü Shen Kui, çevrimiçi yayınladığı bir yorumda, merkezi bir internet kimliğinin insanların internet kullanmaktan korkmasına neden olacağını belirtti. Shen, “Birleşik bir ‘internet kimliği’ ve ‘internet lisansı’nın potansiyel riskleri ve zararları büyük” diye yazdı.

Share.
Exit mobile version