Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin kapıdan satış olarak bilinen iş yeri dışında yapılan sözleşmelerde cayma hakkını kullanmalarını kolaylaştıran önemli değişikliklere imza attı. Resmi Gazete’de yayımlanan “İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile birlikte tüketiciler, satıcı ve sağlayıcının önceden oluşturacağı sistem üzerinden kısa mesaj (SMS) veya elektronik posta (e-posta) gibi yöntemlerle cayma hakkını kullanabilecekler.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, tüketicilerin haklarını korumaya yönelik güncel düzenlemelerin hayata geçirildiği belirtildi. Bu kapsamda, ön bilgilendirme, sözleşmenin zorunlu içeriği, cayma hakkı, yetki belgesi gibi hususlarda yapılan değişikliklerle tüketicilerin ekonomik menfaatlerinin korunmasının amaçlandığı ifade edildi.

Yeni düzenleme ile satıcı ve sağlayıcılar, tüketici ile kurulan sözleşmenin zorunlu içeriğine ek olarak, tüketicinin satıcı ve sağlayıcıya hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayacak ilave iletişim bilgilerini sunmak zorunda olacak. Bu değişiklikle, tüketicilerin haklarını kullanırken karşılaştıkları muhatap bulma sorunlarının önüne geçilmesi ve cayma hakkını kullanmalarının kolaylaştırılması hedefleniyor.

Ayrıca, tüketicilere cayma hakkını kullanma şartları detaylı bir şekilde el yazısı ile yazdırılacak. Bu sayede, tüketicilerin aldatılmasının ve yanıltılmasının önlenmesi amaçlanıyor. Aktivasyon kodu, kart kazıma gibi yöntemlerle istisna kapsamında değerlendirilen ürünlerde de tüketicilere cayma hakkı tanınması sağlanacak.

Yetki belgesi başvuru şartlarının daha sıkı hale getirildiği yeni düzenlemelerle, yetki belgesi yenileme sürecinde yetki belgesiz satış yapılmasını önleyecek ek süreler tanımlandı. Ayrıca, yönetmeliğe aykırı uygulamaların tespit edilmesi durumunda yetki belgesinin iptal edilmesi süreci de kolaylaştırıldı.

Share.
Exit mobile version