Missouri’de idam cezasına çarptırılan Marcellus Williams’ın suçsuzluk iddiaları, geçtiğimiz Çarşamba günü St. Louis banliyösünde görülen bir davada yeni bir boyut kazandı. Yerel savcılık, Williams’ın suçlu olup olmadığını sorgulayan yeni deliller ışığında, idam cezasının yerine ömür boyu hapis cezası verilmesi yönünde bir anlaşmaya vardı. Ancak Missouri Yüksek Mahkemesi, gece geç saatlerde verdiği kararla bu anlaşmayı durdurdu.

Williams, 24 Eylül’de idam edilmesi planlanan, 1998 yılında gazeteci Felicia Gayle’i öldürmekle suçlanmıştı. Ancak, yıllar süren hukuk mücadelesi boyunca Williams suçsuz olduğunu iddia etti ve yeni DNA analizleri, olay yerinde bulunan delillerin ona ait olmadığını gösterdi.

2021 yılında Missouri yasama organı, savcıların yanlış mahkumiyetleri sorgulamalarına olanak tanıyan bir yasa çıkardı. Bu yasa, savcıların mahkumiyetleri yeniden gözden geçirebilmesi için bir duruşma yapılmasını zorunlu kılıyor ve eyalet başsavcısının da bu sürece katılabilmesine izin veriyor.

St. Louis İlçesi Başsavcısı Wesley Bell, Williams’ın mahkumiyetinin geri alınması için 63 sayfalık bir dilekçe verdi. Bell, davada kilit rol oynayan iki tanığın güvenilir olmadığını ve savcının, jürideki siyahi adayları kasıtlı olarak dışladığını belirtti. Ayrıca, olay yerinde bulunan kanlı ayakkabı izleri, parmak izleri ve saç örneklerinin Williams’a ait olmadığını ve cinayet silahı olan mutfak bıçağında bulunan DNA’nın da ona ait olmadığını söyledi.

Williams’ın infazının ertelenmesi, eyaletin hukuk sistemi içerisindeki güç mücadelesinin de bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Şimdi gözler, Missouri Yüksek Mahkemesi’nin bu davada nasıl bir karar vereceğinde.

Share.
Exit mobile version