İrlanda hükümeti, nefret söylemi ve şiddet içerikli zararlı içeriklerle mücadele amacıyla yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. “Criminal Justice (Incitement to Violence or Hatred and Hate Offences) Bill” adıyla sunulan yasa tasarısı, 1989 tarihli Nefret Uyandırma Suçlarını Önleme Yasası’nı güncellemeyi amaçlıyor. Bu yasa kapsamında, sosyal medya şirketlerinin yöneticileri, platformlarındaki nefret ve düşmanca içeriklerin kaldırılmasındaki gecikmelerden kişisel olarak sorumlu tutulacak.

Sosyal Medya Şirketlerine Büyük Yaptırımlar Geliyor

Yeni yasanın önümüzdeki aylarda yürürlüğe girmesi bekleniyor ve bu yasayla birlikte sosyal medya şirketleri, ihlaller nedeniyle milyonlarca euroyu bulan para cezalarıyla karşı karşıya kalabilir. İklim ve İletişimden Sorumlu Devlet Bakanı James Lawless, sosyal medya şirketlerinin platformlarında bulunan içeriklerden sorumlu tutulması gerektiğini vurguladı. Lawless, “Sonuçta, bu şirketler bu içeriklerden kâr elde ediyor, bu yüzden barındırdıkları içerikleri izleme ve yönetme sorumlulukları olmalı” dedi.

İrlanda’da Artan Tehditler

Yasayı hızlandıran sebeplerden biri de, son zamanlarda İrlanda’daki bakanların çevrimiçi tehditlerle daha sık karşılaşması oldu. İrlanda Başbakanı Simon Harris, sosyal medya şirketlerine yönelik sıkı önlemler alınması gerektiğini savunarak, “Sosyal medya, gazeteler gibi diğer medya organlarıyla aynı yasalar ve denetimlerle karşı karşıya kalmalı” dedi.

Teknoloji uzmanları, sosyal medya şirketlerine büyük mali cezalar verilmesinin, önümüzdeki yıllarda olumlu sonuçlar doğurabileceğini düşünüyor. İrlanda Bağımsız Gazetesi’nin teknoloji muhabiri Adrian Weckler, yeni kuralların AB’nin Dijital Hizmetler Yasası ile desteklendiğini ve bu yasa kapsamında çok büyük cezalar öngörüldüğünü belirtti. Weckler, “Çoğu teknoloji şirketi bu yeni kurallara uymak zorunda kalacak” dedi.

Elon Musk ve Yeni Yasa

İrlanda’daki nefret söylemi yasa tasarısı, X’in sahibi Elon Musk tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Musk, yasayı geçerse hukuki olarak mücadele edeceğini ve bu yasa kapsamında hedef alınacak İrlandalı vatandaşların yasal savunmalarını finanse edeceğini belirtti. Buna karşılık, Simon Harris, “Benim endişem Elon Musk ya da Mark Zuckerberg değil, bu ülkedeki insanların korunması, güvenliği ve refahı” diyerek yanıt verdi.

Share.
Exit mobile version