Türkiye’nin Soykırım Davasına Müdahilliği

Türkiye, Güney Afrika’nın İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açtığı soykırım davasına müdahil olma kararı aldı. Bu adım, Türkiye’nin uluslararası hukuk ve adalet sahnesinde Filistin haklarını savunma konusundaki kararlılığını göstermektedir. Türkiye’nin bu davaya müdahillik başvurusu, uluslararası toplumda büyük bir sembolik önem taşımaktadır.

Müdahillik Başvurusu İçin Hazırlıklar

Lahey’e gitmeden önce İstanbul Havalimanı VİP Terminali’nde konuşan Yüksel, 7 Ekim 2023’ten bugüne İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediğini belirtti. Yüksel, İsrail’in çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 40 bin kişiyi öldürdüğüne dikkati çekerek, İsrail’in Gazzelileri yok etmek istediğini söyledi. Yüksel, “Biz de ilk andan itibaren Türkiye olarak bu davaya müdahil olacağımızı ilan etmiştik ve 31 Mayıs’ta Lahey Büyükelçiliğimiz tarafından Uluslararası Adalet Divanına nota verilerek bu davaya müdahil olacağımızı resmi olarak kayıt altına almıştık.” dedi.

Müdahillik Başvurusunun Kapsamı ve Detayları

Türkiye, TBMM hukuk heyeti olarak Lahey’de Türkiye saati ile saat 17.30’da UAD’ye dileklerini sunacak. Yüksel, Türkiye’nin müdahillik başvurusunun en kapsamlı başvuru olacağını ve özellikle tanıklarla görüşmeler, Anadolu Ajansının videoları ve resimleri başta olmak üzere deliller hazırladıklarını belirtti. Yüksel, “Orada yaşananlar tüm insanlığın gözleri önünde oluyor. Bütün bunlarla birlikte delilleri sunmak kaydıyla soykırım suçunu kanıtlar şekilde dilekçemizi sunacağız.” ifadelerini kullandı.

Müdahilliğin Amacı ve Önemi

Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel, Gazze’de İsrail’in gerçekleştirdiği soykırıma karşı açılan davada Türkiye’nin müdahillik dilekçesini sunmanın yanı sıra Türkiye’nin görüşlerini de ifade edeceklerini söyledi. Karayel, “Her seferinde ifade ettiğimiz gibi bu süreçte inşallah İsrail’in soykırımdan ceza alması için Türkiye olarak üzerimize düşen katkıyı yapmış olacağız.” dedi. Karayel, bu yargılamanın uluslararası kamuoyunda olan cezasızlık ve İsrail’e dokunulamaz algısının ortadan kalkmasını ve soykırımın sonlanmasını sağlayacağını belirtti.

Sonraki Aşamalar

Heyet, Anayasa Komisyonu Üyesi ve AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan’ın katılımıyla Türkiye adına Lahey’de UAD’ye müdahillik dilekçesi sunacak. Müdahillik başvurusu kabul edilirse, Türkiye’nin sunduğu deliller ve beyanlar UAD’nin Gazze’deki soykırım iddialarına ilişkin kararında önemli bir rol oynayacak.

Share.
Exit mobile version