Yüksek Mahkeme, Arizona eyaletinin seçmen kayıtlarında vatandaşlık kanıtı talep etmesine izin veren yeni düzenlemeleri, şimdilik geçerli kılmaya karar verdi. Bu karar, 2022 yılında kabul edilen ve seçmen kayıtları üzerinde daha sıkı denetimler getiren yasa tasarısını destekleyen Cumhuriyetçiler için kısmi bir zafer olarak değerlendiriliyor.

Ancak mahkeme, halihazırda kayıtlı olan seçmenlerin vatandaşlık kanıtı sunmadan başkanlık seçimlerinde oy kullanmalarını engelleyebilecek diğer bir yasanın yürürlüğe girmesini engelledi. Bu, özellikle posta yoluyla oy kullanmayı tercih eden on binlerce seçmeni etkileyebilirdi.

Mahkemenin kararı, hukuki bir gerekçe içermese de, yargıçlar arasında bölünmeler olduğuna dair ipuçları veriyor. Karar, dört yargıcın her iki düzenlemenin de uygulanmasını engellemek istediğini belirtiyor: Yargıçlar Sonia Sotomayor, Elena Kagan, Amy Coney Barrett ve Ketanji Brown Jackson. Üç yargıç ise her iki düzenlemenin de yürürlüğe girmesini savundu: Yargıçlar Clarence Thomas, Samuel Alito Jr. ve Neil Gorsuch.

Bu karmaşık karar, Arizona’da yeni seçmen kayıtları için vatandaşlık kanıtı sunulmasını zorunlu kılıyor. Seçmenlerin, doğum sertifikası veya pasaport gibi belgelerle vatandaşlıklarını kanıtlamaları gerekiyor.

Arizona’da seçim yasalarına dair tartışmalar, 2020 başkanlık seçimlerinden bu yana devam ediyor. Donald Trump’ın eyaletteki az farkla kaybının ardından, eyaletin Cumhuriyetçi yasa yapıcıları seçim sonuçlarını denetleyen partizan bir inceleme gerçekleştirdi. Ayrıca, posta yoluyla oy kullanma sistemi, Trump tarafından sıkça eleştirildi ve pandemi nedeniyle daha yaygın hale geldi.

Share.
Exit mobile version