1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda kutlama yapmak isteyen ve Saraçhane, Beşiktaş, Beyoğlu gibi semtlerde polisle karşı karşıya gelen kişilerden 77’si gözaltına alınarak tutuklanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, tutuklanan 34 kişi hakkında dava açıldı.

İddianamede 30 kişi için “görevi yaptırmamak için direnme”, “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılma”, “kasten yaralama” ve “kamu malına zarar verme” suçlarından 3 yıl 9 ay ile 17 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edildi. Hüdanur Keser, Cemalettin Apa, Ömer Faruk Taştan ve Ümit Deniz’in de aynı suçlardan 6 yıl 3 ay ile 21 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Sanıklar, bugün 47. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada hâkim karşısına çıktı. Sanıklar ve avukatları, savunmalarında 1 Mayıs’ın anayasal bir hak olduğunu ve suçlamaları kabul etmediklerini ifade ettiler.

Sanıkların Savunmaları

Sanık Hakan Akay, mahkemedeki savunmasında şunları söyledi: “Ben de emekçi bir ailenin çocuğuyum, Taksim Meydanı bizimdir. Haksız düzenlemelere karşı olduğumuzu göstermek için oradaydık. Suçlu olan biz değiliz.”

Rıdvan Uzun ise, “1 Mayıs anayasal bir haktır. Kolluk kuvvetlerinin arama noktalarından geçtim, fakat polis orantısız güç kullandı,” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Selma Karpuz da savunmasında, “Her 1 Mayıs’ta haklı taleplerimizi dile getiriyoruz. Saraçhane’ye polis kontrolünden geçerek girdim, ancak polis biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti. Eğer bir suçlu varsa, bu biz değiliz, saldıran kolluk kuvvetleridir,” ifadelerine yer verdi.

Tahliye Kararı

Mahkeme, ara kararında tutuklu bulunan tüm sanıkların adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine karar vererek, duruşmayı 4 Aralık 2024 tarihine erteledi.

Taksim Meydanı İçin Mücadeleye Devam

Duruşma sonrası sanık avukatlarından Ezgi Önalan, adliye önünde yaptığı açıklamada, “Bu süreçte birçok hukuksuzlukla karşılaştık. Bugün itibarıyla tutuklu kimse kalmadı, ancak mücadelemiz bitmedi. Taksim Meydanı’nı da alacağız ve tüm hukuksuzlukların hesabını soracağız,” dedi.

Bu gelişmeyle birlikte, gözaltına alınan kişilerin tamamı serbest bırakılmış oldu, ancak Taksim Meydanı’na erişim mücadelesi devam ediyor.

Share.
Exit mobile version