Slovenya’nın AB Komiseri adayı Marta Kos, Avrupa Parlamentosu’ndaki Avrupa Halk Partisi (EPP) üyesi Romana Tomc tarafından ileri sürülen Yugoslav gizli servisi ile bağlantı iddialarını şiddetle reddetti. Kos, bu suçlamaların 2022’deki cumhurbaşkanlığı adaylığı sırasında itibarsızlaştırma amacıyla gündeme getirildiğini savundu.

Kos’tan Suçlamalara Sert Yanıt

Marta Kos, Tomc’un kendisi hakkında ileri sürdüğü iddiaların tamamen asılsız olduğunu belirterek, Almanya ve İsviçre büyükelçisi olmadan önce her iki ülkede de güvenlik soruşturmalarından geçtiğini ve herhangi bir sorunun tespit edilmediğini ifade etti. “Eğer Slovenya’nın çıkarlarına zarar vermiş olsaydım, Slovenya hükümetinde çalışmam ya da büyükelçi olarak görev yapmam mümkün olmazdı,” dedi.

Kos ayrıca, Tomc’un kendisinin yöneticilik deneyimine sahip olmadığını öne süren açıklamasını bir iftira olarak nitelendirdi. Kos, “İki yıl boyunca Slovenya Cumhuriyeti Hükümeti İletişim Ofisi’nin Direktörü ve Hükümet Sözcüsü olarak görev yaptım. Ayrıca, Slovenya Ticaret ve Sanayi Odası’nın üç yıl boyunca başkan yardımcısıydım,” diyerek iddiaları çürüttü.

Kos, Tomc’un daha önce kendisinin denetiminde çalıştığını hatırlatarak, “O dönem Kamu İhale Hizmeti’nin başında başarılı bir şekilde çalıştığını iyi hatırlıyorum,” dedi.

Cinsiyet Üzerinden Eleştiriler ve Kos’un Yanıtı

Romana Tomc’un, Kos’un adaylığının cinsiyeti nedeniyle yapıldığı yönündeki eleştirilerine karşı Kos, 35 yıllık kariyerine dayanan bilgi, deneyim ve yetkinliklerinin esas olduğunu vurguladı. “Evet, kadınım ama önemli olan her zaman uzmanlık, yetkinlik ve anlamlı katkı sağlayabilme kapasitesidir,” diye belirtti.

Kos, cinsiyetin bir pozisyon için birincil nitelik olmaması gerektiğini ve Tomc’un bu yorumunun AB’nin en önemli hedeflerinden biri olan toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı olduğunu savundu.

Siyasi Tartışmalar ve Gelecek Süreçler

Slovenya’nın son dakika AB Komiseri aday değişikliği, Ursula von der Leyen’in planlarını daha da geciktirme riski taşıyor. Başbakan Robert Golob’un ilk başta aday gösterdiği Tomaž Vesel yerine Kos’u aday göstermesi, ülkede siyasi bir kriz yaratmış durumda. Tomc, Golob’u von der Leyen’in taleplerine boyun eğmekle suçlarken, Vesel’in Avrupa Parlamentosu’nun incelemesinden daha kolay geçebileceğini öne sürdü.

Kos’un resmi olarak aday olabilmesi için Slovenya Ulusal Meclisi AB İşleri Komitesi’nde yapılacak olan oturum, yaşanan siyasi tartışmalar nedeniyle ertelenmiş durumda.

Share.
Exit mobile version