Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin, aralarındaki ticaret savaşını yumuşatmak adına karşılıklı olarak tarifeleri düşürme ve yeni bir müzakere süreci başlatma konusunda anlaşmaya vardı. İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleşen görüşmelerin ardından ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, iki ülkenin 90 günlük bir duraklama sürecine girdiğini açıkladı. Bu kapsamda, ABD daha önce %145’e kadar yükselttiği Çin ürünlerine uygulanan tarifeyi %30’a düşürmeyi kabul etti. Çin ise misilleme olarak uyguladığı %125 oranındaki tarifeyi %10’a indiriyor. Her iki taraf da bu süreçte sadece %10’luk karşılıklı gümrük tarifelerini koruyacak.
Bu gelişme, ABD’nin son haftada İngiltere ile yaptığı anlaşmanın ardından ikinci büyük ticaret adımı oldu. Görüşmeler sonucunda taraflar, müzakereleri sürdürecekleri yeni bir ekonomik ve ticari danışma mekanizması kurduklarını duyurdu. ABD’li büyük perakendecilerin tarifeler nedeniyle yaşanabilecek tedarik sorunları ve boş raflar konusunda Başkan Donald Trump’a uyarılarda bulunduğu biliniyordu.
Haber, Asya finans piyasalarında olumlu yankı buldu. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,8, Shenzhen Endeksi %1,7 ve Hong Kong Hang Seng Endeksi neredeyse %3 artış gösterdi. Güney Kore’nin Kospi endeksi %1,1, Japonya’nın Nikkei endeksi %0,8, Hindistan’ın Nifty 50 endeksi ise %3’ten fazla yükseldi. ABD borsalarında da teknoloji ağırlıklı Nasdaq’ın %3,3, S&P 500 endeksinin ise %2,5 oranında yükselmesi bekleniyor.
Uzmanlar bu geçici anlaşmanın küresel güveni artırdığını ancak kalıcı bir ticaret çözümüne ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor. Uluslararası Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Andrew Wilson, işletmelerin artık net bir takvim ve müzakere yol haritasına ihtiyaç duyduğunu belirterek, bu sürecin güvenilirliğinin küresel ticaret dengesi açısından kritik olduğunu söyledi.