Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bilkent Otel’de düzenlenen “Çocuk Teslimi ve Çocukla Kişisel İlişki Kurulması İşlemleri Değerlendirme Çalıştayı” sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Gazeteci Tolga Şardan’ın, tahliyesiyle ilgili sorusu üzerine Tunç, yargı önündeki bir soruşturma hakkında yorum yapılamayacağını belirterek, “Yargının gündeminde birçok soruşturma var ve tutuklama ile tahliye kararları yargının takdirindedir. Bu kararlara saygı göstermemiz lazım, konu yargının takdirinde olan bir husus.” dedi.
“Takdir Anayasa Mahkemesinin”
Bakan Tunç, Anayasa Mahkemesi’nin inceleyeceği “dezenformasyon yasası”na ilişkin de şunları kaydetti: “Halkı yanıltıcı bilgiyi yayma suçuyla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusu yapıldı. Biz Bakanlık olarak görüşümüzü sunduk, ancak takdir Anayasa Mahkemesi’nin. Sonucu hep birlikte göreceğiz.”
“Yargıtay 3. Ceza Dairesinin Kararını Bekleyeceğiz”
Tunç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Can Atalay konusundaki mütalaasına ilişkin de yargı kararının beklendiğini ifade etti. Bakan Tunç, “Mahkeme kararlarına eleştiriler olabilir. Süreci dikkatlice takip ediyoruz. Can Atalay ile ilgili ihlal kararı birinci dereceye gönderildi ve şu anda Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nde görülmekte. Son kararı Yargıtay verecek.” diye konuştu.
“İsrail’in Gazze Saldırılarına Sessiz Kalanları Eleştiriyoruz”
Bakan Tunç, Çalıştayda yaptığı konuşmada İsrail’in Gazze’deki saldırılarına da değinerek, “İsrail, binlerce masum insanı öldürdü, çoğu çocuk ve kadın. Uluslararası toplumun sessizliği üzücü. Bu zulmü sessizce seyreden devletler ve kuruluşları eleştiriyoruz. Bu insanlık dışı saldırıları yapanlar, hesap verecek.” şeklinde konuştu.
“Kadın Hakları ve Aile Hukuku Alanında Sessiz Devrim Yaptık”
Tunç, son 21 yılda kadın hakları ve aile hukuku alanında Anayasal düzeyde “sessiz devrim” niteliğinde birçok düzenleme yapıldığını vurgulayarak, “Kadına karşı işlenen suçları ağırlaştırdık, adalete erişimi güçlendirdik. Suça sürüklendiği iddia edilen çocuk ifadesini de eleştiriyoruz. Suça sürüklenen çocuk demek lazım, masumiyet karinesini hatırlamalıyız.” dedi.
Bakan Tunç, çocuk haklarıyla ilgili yapılan düzenlemeleri anlatırken, çocuk teslimi işlemlerinin yeniden düzenlendiğini, çocukların adalete erişiminin güçlendirilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
“Çocuk Teslimi İşlemleri Yeniden Düzenlendi”
Tunç, boşanan ailelerde çocuk teslimi işlemlerinin icra dairelerince yapıldığını hatırlatarak, “Çocukların manevi varlığını gözeterek, çocuk teslimini icra sisteminin dışına çıkardık. Şimdi 592 adliye çevresinde, 792 çocuk görüşme merkezinde çocuk teslimi işlemleri yapılıyor. Bu, çocuğun üstün yararını korumak için yapılan bir adımdır.” şeklinde konuştu.