Eşcinsel evlilik dünya genelinde 28, Avrupa genelinde 16 ülkede yasal olarak tanınıyor. Eşcinsel evliliklerin uygulandığı ilk ülke 2001 yılında Hollanda oldu ve ardından onu Belçika, İspanya, Danimarka, Norveç, İsveç, Portekiz, İzlanda, Fransa, Birleşik Krallık, Lüksemburg izledi.
Avrupa Adalet Divanı da bu konuda büyük bir adım atarak bir AB ülkesinde aile olarak kabul edilen eşcinsel çiftlerin ve çocukların statüsünün bütün üye ülkelerde tanınmasına karar verdi. Mahkemenin kararına göre, herhangi bir AB üyesi ülkenin eşcinsel çiftin çocuğuyla ebeveyn ilişkisi olduğunu kabul etmesi halinde çocuğun serbest dolaşım hakkının garanti altına alınması açısından diğer bütün üyeler de bu kararı tanıyacak.
Söz konusu dava
Bulgar Kalina Ivanova ve Cebelitarık doğumlu İngiliz vatandaşı Jane Jones 2019 İspanya doğumlu Sara’nın bu ülkede düzenlenen doğum belgesinde bebeğin anneleri olarak kayda geçmesi ancak ebeveynlerin İspanyol vatandaşı olmaması sebebiyle bebeğin İspanyol vatandaşı olarak kayda girmesinin mümkün olmaması, İngiliz yasaları gereğince Cebelitarık doğumlu bebek İngiliz vatandaşı olarak da kaydedilememesi ve bunun üzerine Ivanova’nın Bulgar makamlarından bebeğin bu ülke vatandaşı olarak kaydedilmesi için başvuruda bulunması sonucu Bulgar yetkililerin uyruğu farklı eşcinsel çiftin Sara isimli yenidoğan bebeğine “bir kişinin iki annesi olamaz” gerekçesiyle doğum belgesi vermemesi üzerine dava açılmıştı. Bu nedenlerle kimlik, pasaport ve diğer resmî belgesi düzenlenemeyen ve vatansız kalma riski ile karşı karşıya kalan bebek Sara’nın eğitimi, sağlık ve sosyal güvenlik hakları tehlikeye girmişti. Bunun üzerine Sara’nın davasını LGBT+ hakları için çalışan sivil toplum kuruluşu ILGA-Europe Avrupa, Adalet Divanı’na taşımış olup mahkeme, bebek Sara’ya Bulgar pasaportu düzenlenmesine hükmetmişti.
Bu emsal karar ile Avrupa’da artık bireylerin hak ve özgürlüklerinin çok daha geniş anlamda tanındığı bir döneme giriş yapıldı.