Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek olan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (“Değişiklik Tebliği”) 19 Nisan 2022 tarihli 31814 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış olup yayım tarihinde yürürlüğe girdi.
Yapılan değişiklik ile; Menkul kıymet satışlarının Türk Lirası cinsinden yapılması ve bu şekilde yapılan ödemelerin Sözleşmelerdeki taraflarca kabul edilmesi zorunlu hale geldi. Bu durumda, menkul satış sözleşmelerinde ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden belirlense bile ödemeler TL cinsinden yapılacak.
Konuya ilişkin istisnalar
Değişiklik Yönetmeliği’nde menkul satış sözleşmelerinde döviz cinsinden düzenlenmiş kambiyo evrağı verilip verilemeyeceği ve değişiklik öncesi dönemde düzenlenen fatura ödemeleri ve tedavüle giren kambiyo evraklarının ödemelerinin nasıl yapılacağı konuları düzenlenmediğinden Hazine ve Maliye Bakanlığı 21.04.2022 tarihinde resmi internet sitesinden basın duyurusu yayınlayarak konuya ilişkin istisnaları kamuoyuna duyurmuştur.
Bakanık tarafından özetle;
- Türkiye’de yerleşik kişilerin, Değişiklik Yönetmeliği’nden önce kendi aralarında akdetmiş olduğu menkul satış sözleşmelerinin ifası kapsamında yürürlülük tarihinden öncesinde dolaşıma girmiş bulunan döviz cinsinden kıymetli evraklar kapsamındaki ödeme yükümlülüklerinin TL cinsinden yerine getirilmesi ve kabul şartının aranmaması,
- Tarafların değişiklik tarihi öncesinde düzenlenmiş faturalar kapsamındaki yükümlülüklerinin TL cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi şartının aranmaması,
- Borsa İstanbul A.Ş. Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda döviz cinsinden gerçekleştirilen kıymetli maden ve kıymetli taş alım satım işlemleri ile bu işlemlerin takası kapsamındaki ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi şartının aranmamasının uygun görüldüğü bildirilmiştir.
- Ayrıca, Değişiklik Yönetmeliği’nin yürürlüğe girdiği tarih ve bu tarih sonrasında döviz cinsinden düzenlenmiş olan çek vb. ödeme araçlarının Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdettikleri/akdedecekleri menkul satış sözleşmeleri konusu ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde kullanılmasının mümkün olmadığı belirtilmiştir.
Bakanlık, Türk parasının kıymetini koruma amacıyla oluşturulan kambiyo mevzuatının temel amacına uygun olacak şekilde, serbest piyasa koşulları çerçevesinde Türk Lirasının kullanımını ölçeklendirme ve dolarizasyonla mücadeleye yönelik çalışmalara kararlılıkla devam edileceğini bildirdi.