Rusya, Ukrayna ile devam eden savaşının yanında Avrupa Birliği tarafından kendisine karşı geliştirilen yaptırımlara karşılık vermek amacıyla çeşitli adımlar atıyor. Öyle ki Rusya dost olarak nitelendirmediği ülkelere patent, faydalı model ve endüstriyel tasarımlarından kaynaklı tazminat ödenmeyeceğine dair yeni bir kararname yayımladı.
Rusya tarafından verilen bu karar, siyasi amaç teşkil etmekte olup Ukrayna’yı haksız işgali kaynaklı yaptırımlara karşı bir cevap olması istenirken fikri mülkiyet hakkı sahiplerini ihlallere karşı tamamen savunmasız bırakarak fikri korsanlığı meşrulaştırıyor.
Bu hamle ABD tarafından Birinci Dünya Savaşı sırasında çıkarılan Düşmanla Ticaret Yasası’na benziyor. O dönemde ABD’nin Almanya tarafından üretilen aspirine ait patent haklarına el koyması, Bayer firmasını Versay Anlaşması kapsamında tazminat olarak ABD, Fransa, İngiltere ve Rusya’ya verilmesiyle sonuçlanmıştı.
Rusya’nın bu hamlesi fikri mülkiyet ihlalini önlemek adına yapmış olduğu patent ve marka tescillerinin yok sayılması ve bu hakların yeni kurulacak ya da kurulmuş şirketlerin dost olmayan ülkelere ait logo, marka ve patentleri kendi adlarına tescil ettirmesi imkânını ortaya çıkarıyor. Bir diğer deyişle dünya çapında tanınan markaların bile korunamadığı, mülkiyet hakkının sadece bir gruba tanınarak kazanılmış hakların talan edildiği, hukuk dışı bir alan oluşturularak siyasi bir tavır alındığı görülüyor. Bu hamlelerin devam etmesi, Rusya’nın dünya çapında fikri mülkiyet kapsamında farklı ülkelere kapısını kapatmasına ve uzun dönemde hukuk devleti ilkelerinin askıya alındığı imajı kazanmasına sebep olacak gibi görünüyor.