Çin hukuk sisteminde yapay zekâ kullanımı artıyor. Makine öğrenmesine dayalı yapay zekâ sistemi tarafından emsal kararlar tespit ediliyor, yasal düzenlemelere atıf yapılıyor, taslak hukuki dokümanlar hazırlanıyor ve en önemlisi hükümlerde insandan kaynaklı hataların olması halinde onların da düzeltilmesi sağlanıyor.
Yapay zekâ kullanımının hâkimlerin görev yüklerini üçte bir oranında azalttığı ve vatandaşları 2019-2021 süresince 1,7 milyar mesai saatinden kurtardığı belirtildi. Daha önce benzeri görülmeyen akıllı mahkeme sisteminin yaygın kullanılmasıyla hukukun gelişimine katkı sağlandığı da paylaşıldı.
Başlangıçta, akıllı mahkeme sisteminin ülke genelindeki tüm mahkemelerin belgelerini dijitale dönüştürmesini ve veri tabanlarını Beijing’de yer alan bir ana sunucuya aktarmasını zorunlu tuttuğu ifade ediliyor. 6 yıl önce başlayan uygulamada öncelikle veri tabanı olarak referansta bulunuluyordu. Ancak zamanla karar verme aşamalarında da sistemin etkin kullanımının meydana geldiği belirtiliyor.
Yüksek mahkeme tarafından her davada yapay zekâya danışılması zorunlu tutuluyor. Üstelik, hâkimin yapay zekânın önerdiği çözümü kullanmadığı takdirde yazılı gerekçelendirme yapması zorunlu tutuluyor.
Bunların yanı sıra ülkede, yapay zekâ sisteminin özgür iradeyi olumsuz etkileyeceği ve teknolojiye bağlılığın hızla artacağı endişeleri de mevcut.