Anayasa Mahkemesi, ismini “B” olarak değiştirmek isteyen Haluk Y’nin başvurusunu reddederek hak ihlali olmadığına hükmetti. Mahkeme, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Türk Dil Kurumu’ndan alınan görüşler sonucunda, “B”nin mahlas olarak kullanılabileceği gerekçesiyle isim değişikliği talebini reddetti.
Kararın Ardındaki Gerekçeler
Anayasa Mahkemesi’nin kararına göre, isimlerin belirli şartlarda değiştirilebileceği, ancak bu değişikliklerin özel hayatın bir parçası olan kimliği belirleme açısından gereklilik arz ettiği vurgulandı. Kararda, istisnai durumlarda kamu yararının söz konusu olduğu ve bu gibi durumlarda isim değişikliği taleplerinin makul karşılanabileceği belirtildi.
Ancak mahkeme, yerel mahkemenin tek harfli bir ismin kamu düzenini zedeleyeceği tespitine dayanarak Haluk Y’nin değişiklik talebini reddettiğini ifade etti. Kamusal makamların takdir yetkisini keyfi şekilde kullanmadığı ve kamu yararı doğrultusunda tedbirler aldığı belirtilen kararda, başvurucunun kültürüne uygun bir isim edinmesinin engellenmediği, yalnızca tek harflik bir ismin kamu yararına aykırı olduğu tespitiyle sınırlama getirildiği belirtildi.
Kararda, Anayasa’nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkının ihlal edilmediği sonucuna varıldı. Başvurucunun hak ve menfaatleri ile kamusal yarar arasında adil bir denge kurulduğu ve müdahalenin ölçülü olduğu belirtilerek, “Başvurucunun hak ve menfaatleri ile kamusal yarar arasında adil bir denge kurulduğu belirlendiğinden anılan müdahalenin ölçülü olduğu sonucuna varılmıştır” denildi.