Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana devam eden savaşın neden olduğu iklim hasarının Moskova hükümetine maliyetinin yaklaşık 30 milyar euro olacağı düşünülüyor. Savaşın Sera Gazı Muhasebesi Girişimi (IGGAW) tarafından hazırlanan kapsamlı rapora göre Rusya’nın Ukrayna’daki faaliyetleri yaklaşık 175 milyon ton karbondioksit salınımına neden oluyor. Bu miktar 90 milyon otomobilin yıllık kullanımına eş değer.
Emisyonların üçte biri askeri faaliyetlerden, özellikle de Rus araçları tarafından kullanılan milyarlarca litre yakıttan kaynaklanmakta. Bu, yaklaşık 35 milyon ton karbondioksite tekabül eden en büyük emisyon kaynağı. Bir diğer üçte birlik kısım ise yeniden inşa için ihtiyaç duyulan devasa miktarlardaki çelik ve betondan kaynaklanmaktadır.
2022 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (BMGK) alınan bir kararla Rusya’nın Ukrayna’ya savaş tazminatı ödemesi istenmiş, Avrupa Konseyi de hasar komisyonu oluşturmuştu. İklim emisyonlarına ilişkin rapor da bu kayıtların bir parçası olacak. “Rusya Ukrayna’ya olduğu kadar iklimimize de zarar veriyor” diyen IGGAW başyazarı Lennard de Klerk, Rusya Federasyonu, Ukrayna’ya ve iklim hasarından en çok zarar görecek olan güney ülkelerine borçlu olarak bu bedeli ödemek zorunda bırakılmalıdır olarak fikrini belirtti.