2024’ün Eylül ayında orta yaşlarda bir kuryenin elektrikli motosikleti üzerinde bilinçsiz durumda bulunması ve sonrasında hayatını kaybetmesi üzerine Çin’deki kuryelerin çalışma şartları ciddi eleştirilerin hedefi olmuştu. Hayatını kaybeden kişi Meituan ve Alibaba Group bünyesindeki Ele.me gibi çeşitli platformlardan gelen siparişleri taşıyarak freelance çalışan bir kuryeydi. Gig ekonomisinin parçasını oluşturan kuryelerin kazançlarının yetersizliği, üzerlerindeki rekabet baskısı, uzun çalışma saatleri, sigortasızlıkları ve bağlı çalışanların ulaşabildikleri haklardan mahrum kalmaları bu tartışmaların merkezindeydi.
Yankı uyandıran tartışmaların ardından Çin İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2025 Ocak ayında gig çalışanları daha fazla kamu hizmeti sunulacağını, mesleki eğitimlerin ve iş olanakları hakkında bilgilendirmelerin artacağını duyurdu. 21 Şubat 2025 tarihinde ise Bakanlık, teslimat, araç çağırma, ulaşım ev hizmetleri gibi hizmetler sunan platformların, çalışanların ücretlerinin asgari ücretle uyumlu olmasının sağlanması ve dinlenme sürelerinin kullandırılması gibi konuları ele alan yeni kılavuz rehberler yayımladı. Bu kılavuzlar esasında 2021 yılında yayımlanan ve asgari ücret standartlarının karşılanmasını ve platformların çoğu geleneksel iş sözleşmeleriyle korunmayan serbest çalışanlarına sosyal güvenlik erişimi sağlamasını gerektiren düzenlemelerin bir uzantısı niteliğindeydi. Bununla birlikte 2021’deki mevzuat değişikliğinden beri ilgili kurumların yürüttüğü incelemeler, sektörde ciddi sorunların hala devam ettiğini göstermekteydi.
Yeni yayımlanan kurallar ile ayrıca platformların, işveren, sendika ve çalışanlar arasında mutabık kalınan azami çalışma saatlerinden daha uzun süre çalışmaları halinde çalışanlara mola vermelerini hatırlatmak üzere uygulamaları aracılığıyla anlık bildirimler göndermeleri ve platformların çalışanlarından gelen şikayetleri dinleyerek bunlara yanıt vermeleri gerekliliği vurgulandı. Bu gelişmelerin ardından platformların ne gibi bir reaksiyon alacağı merak konusu haline gelmişti.
Hükümetin bu yöndeki çalışmaları sonuçsuz kalmadı ve Mart ayı ile birlikte yemek dağıtım platformları kuryelere sağlanacak sosyal güvenlik imkanları konusunda birbirleriyle rekabet etmeye başladılar. Pazardaki en büyük iki oyuncu olan Meituan ve Ele.me çalışanlarına sundukları sosyal sigorta olanaklarını genişleteceklerini açıkladılar. Bu açıklamalar aslında yalnızca kılavuzlara verilen bir reaksiyon niteliğinde değildi. E-ticaret platformlarından JD.com’un yakın zamanda yaptığı bir duyurunun da bu durumda etkisi olabileceği düşünülüyor. JD.com geçen ay yemek teslimatı sektörüne gireceğini ve çalışanlarına konut yardımları ve çeşitli sigorta türleri de dahil olmak üzere sosyal güvenlik imkanları sağlayacağını duyurmuştu.