Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği (“Yönetmelik”) Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik (“Değişiklik Yönetmeliği”), 31 Mart 2022 tarihli ve 31795 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Değişiklik Yönetmeliği, yayım tarihinde yürürlüğe girdi.
Değişiklik Yönetmeliği, sanayiciler tarafından beklenen önemli birtakım değişiklik ve yenilikler getiriyor. Değişiklik Yönetmeliği ile gelen esaslı değişiklikler aşağıdaki gibidir;
- Organize sanayi bölgelerinde, “güneş enerjisine dayalı enerji üretim tesislerinin sanayi parselinin en fazla yüzde 25’ine kadar yapılabileceğine” ilişkin sınırlama kaldırıldı. Böylece, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) katılımcılarının yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının yatırımına ivme kazandırması hedefleniyor.
- Sanayicilerin, sanayi alanı ile beraber ticaret, eğitim ve sağlık sektörlerinde de ihtiyaçlarının karşılanması için “hizmet destek alanı” kurulmasına yönelik isteklerinin değerlendirilmesi ve genel prensiplerinin belirlenmesi genel kurul/müteşebbis heyetinin görevleri arasına eklendi.
- Sanayicilerin ihtiyaçlarının etkin bir şekilde sağlanması amacıyla Organize Sanayi Bölgesi mülkiyetindeki alanlara ilave katılımcıların ya da kamu kurum ve kuruluşların mülkiyetindeki alanların da plan değişikliğiyle hizmet destek alanına çevrilmesine olanak tanındı.
- Yapılaşma olan ve bölünen parsellerde yapı çekme mesafelerinin uygulanmasına istisnalar getirilerek parsellerin bölünmesi sonucu oluşan yeni parsellerin yapı çekme mesafelerine uygunluğunun sağlanması ve üretime devam edilmesi amaçlanıyor.
- Değişiklik Yönetmeliği uyarınca, ortak kullanım alanı ile hizmet ve destek alanı parsellerine ihtiyaç duyulması durumunda, gerekçeli yönetim kurulu kararıyla birleşme ve bölünme işlemleri yapılabilecek. Hizmet ve destek alanı parsellerinin minimum 3000 metrekare parsel büyüklüğünde olması belirlendi.
- Parsel tahsis hakkının gerçek kişiler ve tüzel kişilerin kullanımında tür değişikliği, birleşme ve bölünme işlemlerinin OSB mevzuatına uygun olarak yapılması düzenlendi. Tahsis hakkının devrinde Yönetmeliğin “Arsa Tahsis İptali” başlıklı 60. maddesinde belirtilen sürelerin hesaplanmasında ilk parsel tahsis tarihi esas alınacak.
- Şirketlerde kısmi bölünmede, devralan şirketin ortaklık paylarının tamamının bölünen şirkete ya da bu şirketin ortaklarına ait olması zorunlu olduğu belirtilerek bu konudaki işlemlerin hukuka aykırı olup olmadığının kontrolü ve sonucuna göre gerekli tedbirleri almakta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yetkili olduğu belirtildi.
- Tüm bu değişikliklere ek olarak Değişiklik Yönetmeliği ile güncel finans ve sermaye araçlarıyla Organize Sanayi Bölgelerindeki katılımcıların gerekli para ve krediyi sağlamalarının kolaylaştırılması planlandı.
- Katılımcının mülkiyetindeki taşınmazlar yatırım finansmanı sağlanması amacıyla kredi alacaklısı kuruluşa, gayrimenkul yatırım fonuna, gayrimenkul yatırım ortaklığına, varlık yönetim şirketine ve varlık kiralama şirketine devredilebilecek.
- OSB’ce teminat olarak gösterilen ve bu nedenle satışına karar verilen veya katılımcıların borcundan dolayı satışına karar verilen gayrimenkullerin icra yoluyla satışı halinde OSB’nin kuruluş protokolünde öngörülen niteliklere sahip alıcılara; gayrimenkul yatırım fonu, gayrimenkul yatırım ortaklığı, varlık yönetim şirketi ve varlık kiralama şirketine veya kredi alacaklısı kuruluşa satış yapılabilecek.
- Bu kapsamda, kredi alacaklısı kuruluş veya gayrimenkul yatırım fonu, gayrimenkul yatırım ortaklığı, varlık yönetim şirketi ve varlık kiralama şirketi satın aldığı taşınmazı sadece bölgenin kuruluş protokolünde öngörülen niteliklere sahip gerçek veya tüzel kişilere en geç iki yıl içerisinde satmak veya aynı nitelikteki gerçek veya tüzel kişilere kiraya vermek zorundadır.
Değişiklik Yönetmeliği hükümleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülecektir. Tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.