Mayıs 2022’de hayata geçen Avrupa Sağlık Veri Alanı, hastalara daha iyi bir bakım hizmeti sağlamanın yanı sıra sağlık araştırmalarına yardımcı olmak gibi birçok amaca hizmet ediyor. AB ülkelerine özel politika sunan program sayesinde, yapay zekâ entegreli veri biliminin gelişimi önemli ölçüde etkileniyor.
Healt Data Hub’un Veri Mühendisi olan Cecile Roseau, “Yapay zekâ destekli veri işlenmesi sayesinde hastalara çözüm bulmak yerine, hastalıkları önleyici yöntemler ve önceden uyaran sistemlerin ortaya çıktığı bir döneme geçilebilir” ifadesiyle gelişmelerin önemini vurgulamak mümkün.
İkincil kullanım olarak nitelendirilen, ilaç ve hastalıkların araştırılmasında kullanılan veri saklama yöntemi için Sağlık Veri Merkezi platformları öngörülmektedir. Benzer örneklerine Fransa başta olmak üzere yüksek güvenlikli birçok merkezde benzer örneklere de rastlanıyor.
Sağlık Veri Merkezi Bilimsel Direktörü Emmanuel Bacry verilerin korunması hususunda, platformlarının her araştırma başlığı için ayrı bir alanı olduğunu, verilerin tamamen anonimleştirilerek saklandığını ve hiçbir şekilde kimlik tanımlanmasına izin verilmediğini söyleyerek verilerin korunması hususuna açıklık getiriyor.
Eylül 2022’de pilot denemelerinin hayata geçmesi planlanan Avrupa Sağlık Veri Alanı sayesinde kanser ve nadir hastalıklar konularda ulus ötesi bir yaklaşımın izlenmesi bekleniyor.