Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2020 yılında Polonya’da 14 haftalık hamileyken fetusuna Down sendromu teşhisi konulan bir kadının, ülkedeki kürtaj yasağı nedeniyle kürtaj olamamasının özel ve aile hayatı haklarını ihlal ettiğine karar verdi.
14 haftalık hamilelik sürecinde Down sendromu teşhisi konulan kadın, Polonya’da 2020 yılında alınan yasa gereği hamilelikle ilgili herhangi bir durumda kürtajın yasak olduğu bir ortamda, kürtaj hakkını kullanamadı. AİHM, bu durumun kadının özel ve aile hayatı haklarının ihlali anlamına geldiğine hükmetti.
Polonya’daki Kürtaj Yasası Değişiklikleri
AİHM kararına göre, 1993 yılında yürürlüğe giren Polonya kürtaj yasası, başlangıçta sadece üç durumda (anne sağlığı veya hayatının tehlikede olması, fetusun anormallik riski, cinsel saldırı veya ensest) kürtaja izin veriyordu. Ancak 2020’de yapılan değişikliklerle bu durumlar tamamen ortadan kaldırıldı. Daha önce fetusun anormallikleri nedeniyle yapılan yasal kürtajlar, Anayasa Mahkemesi’nin 2020 kararıyla Anayasaya aykırı ilan edildi.
AİHM’nin Kararı
AİHM, kürtaj için Hollanda’ya gitmek zorunda kalan kadının özel ve aile hayatı haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Polonya hükümetine manevi tazminat olarak 15 bin euro, maddi zarar için ise 1004 euro ödeme kararı verdi.
Bu kararla birlikte, Polonya’daki kürtaj yasasıyla ilgili uluslararası düzeyde tartışmaların ve insan hakları ihlallerinin gündeme gelmeye devam ettiği bir dönemde, AİHM’nin bu konudaki önemli bir kararı daha hayata geçmiş oldu.