4 Ağustos 2022 tarihli ve 31913 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan Uzlaşma Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile birtakım değişiklikler yapıldı.
Bu değişiklikler kapsamında Uzlaşma Yönetmeliği’nin değiştirilen 2. maddesine göre; ikmalen, re ’sen veya idarece salınan ve Bakanlık Vergi Daireleri’nin tarha yetkili olduğu bütün vergi, resim ve harçlar ile bunlara ilişkin olarak kesilecek vergi zıyaı cezaları (Kanunun 359. maddesinde yazılı fiillerle vergi zıyaına sebebiyet verilmesi halinde tarh edilen vergi ve kesilen ceza ile bu fiillere iştirak edenlere kesilen ceza ve Kanunun 370/b maddesi kapsamında kendilerine ön tespite ilişkin yazı tebliğ edilen mükelleflere mezkur maddeye göre kesilen ceza hariç) ile 5.000 Türk Lirasını aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının gireceği, bununla beraber Uzlaşma Yönetmeliği’nin değiştirilen 2. maddesine göre: Uzlaşma kapsamına alınan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tutarı, Kanunun mükerrer 414. maddesi uyarınca, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Kanunun mükerrer 298. maddesine göre tespit edilen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle belirlenecek olup belirlenen tutarların Hazine ve Maliye Bakanlığınca Resmî Gazete ’de ilan edileceği belirtilmiştir.
Yönetmeliğin 5. maddesinde yapılan değişikliğe göre; Kanunun Ek 1. maddesi ile Kanunun kapsamına giren ve ikmalen, re’sen veya idarece tarh ve tebliğ edilmiş olan vergi, resim ve harçlar ile usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarından hangilerinde uzlaşma yoluna gidilebileceği ve uzlaşma komisyonlarının uzlaşabilecekleri en çok vergi, resim, harç ile usulsüzlük ve özel usulsüzlük ceza miktarının tayini hususunda Bakanlık (il özel idareleri ve belediyelere ait vergi, resim ve harçlar için İçişleri Bakanlığının görüşü alınarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı) yetkili kılınmıştır. Bakanlığa tanınan bu yetkiye dayanılarak uzlaşma komisyonlarının uzlaşabilecekleri en çok vergi, resim, harç, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının miktarlarının genel tebliğler ile belirleneceği belirtilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 6/1 maddesinde uzlaşma taleplerinin incelenmesi hususunda hangi kurul ve komisyonların karar vermeye yetkili olduğu ve aynı fıkranın (d) bendinde vergi daireleri koordinasyon uzlaşma komisyon üyeleri belirtilmiştir.
Yönetmeliğin 16. maddesinde yapılan değişiklikle; Kanunun 359. maddesinde yazılı fiillerle vergi zıyaına sebebiyet verilmesi halinde tarh edilen vergi ve kesilen ceza ile bu fiillere iştirak edenlere kesilen ceza ve Kanunun 370/b. maddesi kapsamında kendilerine ön tespite ilişkin yazı tebliğ edilen mükelleflere mezkûr maddeye göre kesilen cezalar uzlaşma konusu yapılamayacağı belirtilmiştir. Kanuni süresinden sonra verilen beyannameler ile Kanunun 371. maddesine göre pişmanlık talepli olarak kabul edilen ancak şartların ihlali nedeniyle kanuni süresinden sonra verilen beyanname olarak işleme tabi tutulan beyannameler üzerinden tahakkuk fişi ile tahakkuk ettirilen vergilere ilişkin kesilen vergi zıyaı cezalarının uzlaşma konusu yapılabileceği düzenlenmiştir. Bunun yanı sıra, 5.000 Türk lirasını aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaların da uzlaşmaya konu edilebileceği belirtilmiştir.
Bu Yönetmelik 04.08.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.